Startmoment zzp

Wanneer kan ik het beste starten als zzp'er?

Wat is het beste startmoment voor mij als zzp'er? Kan ik op elk moment starten, of is het beter om bijvoorbeeld op 1 januari te starten?

In dit artikel de voordelen van het starten op 1 januari en van starten op een later moment. Ook staan we stil bij de belasting die jij betaalt als jij in 1 kalenderjaar als zzp'er hebt gewerkt en in loondienst.

Vraag 1 - Wat is het beste startmoment ?

Vraag 2-  Waarom is dit het beste startmoment ?

Vraag 3-  Ik wil starten midden in het jaar. Is dit verstandig?

Vraag 4-  Wat als ik 1 jaar in loondienst werk en als zzp'er?


1. Wat is het beste startmoment voor een zzp'er?

Het beste startmoment is op 1 januari voor jou als zzp'er.


2. Waarom is dit het beste startmoment?

Dit is het beste startmoment omdat:

  1.  Je zult eerder in aanmerking komen voor ondernemersaftrek. Om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek moet je 1225 uur hebben gewerkt als zzp'er in 1 jaar. Een jaar is van 1 januari tot en met 31 december. Dit is makkelijker te behalen als je op 1 januari start.
  2.  Je hebt geen extra kosten voor de boekhouder. Je bent verplicht kwartaal- en jaaraangifte te doen als zzp'er.  Bij een startmoment in bijvoorbeeld december moet je dus beide aangiftes nog doen, door de ene maand waarin je actief bent geweest. Dit levert dan ook extra administratie en kosten op.

3. Ik wil starten midden in het jaar. Is dit verstandig?

De voordelen van op 1 januari starten zijn duidelijk, maar het kan zo zijn dat jij toch liever later start.

Het kan zo zijn dat je het fijn vindt om alvast opdrachtgevers binnen te halen, of je wil bijvoorbeeld al flink wat vlieguren maken als zzp'er. Andere persoonlijke redenen kunnen natuurlijk ook meespelen.

In het algemeen is starten halverwege het jaar financieel niet aantrekkelijk, omdat je geen recht hebt op zelfstandigenaftrek en startersaftrek.


4. Wat als ik 1 jaar in loondienst werk en als zzp'er?

Wanneer jij in 1 kalenderjaar in loondienst hebt gewerkt en ook als zzp'er hebt gewerkt worden deze inkomsten als het ware opgestapeld.

De hoogte van het totale inkomen (loondienst + zzp) bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Er gelden geen aparte tarieven voor loondienst en zzp. De hoogte van het inkomen bepaalt de belasting en niet hoe je dit verdient hebt.

Belangrijk:

Je werkzaamheden als zzp'er worden hierdoor in een hogere schaal belast, waardoor je meer belasting betaalt.

Dit kan dan ook leiden tot het moeten betalen van meer belasting.  Start je op 1 januari als zzp'er en werk je niet in loondienst in dat jaar? Dan geldt deze opstapeling niet.


Over de schrijver