Home » Zzp'er worden » Startmoment zzp

Wanneer kan ik het beste starten als zzp'er?

Wat is het beste startmoment voor mij als zzp'er? Kan ik op elk moment starten, of is het beter om bijvoorbeeld op 1 januari te starten?

 

In dit artikel de voordelen van het starten op 1 januari en van starten op een later moment. Ook staan we stil bij de belasting die jij betaalt als jij in 1 kalenderjaar als zzp'er hebt gewerkt en in loondienst.

 

Vraag 1 - Wat is het beste startmoment ?

Vraag 2-  Waarom is dit het beste startmoment ?

Vraag 3-  Ik wil starten midden in het jaar. Is dit verstandig?

Vraag 4-  Wat als ik 1 jaar in loondienst werk en als zzp'er?

startmoment zzp

1. Wat is het beste startmoment voor een zzp'er?

Het beste startmoment is op 1 januari voor jou als zzp'er.

2. Waarom is dit het beste startmoment?

Dit is het beste startmoment omdat:

  1.  Je zult eerder in aanmerking komen voor ondernemersaftrek. Om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek moet je 1225 uur te hebben gewerkt als zzp'er in 1 jaar. Een jaar is van 1 januari tot en met 31 december. Dit is makkelijker te behalen als je op 1 januari start.
  2.  Je hebt geen extra kosten voor de boekhouder. Je laat aangifte doen over de 4 kwartalen van 1 jaar en je laat de jaaraangifte doen.  Bij een startmoment in bijvoorbeeld december moet je nog een kwartaalaangifte doen en 1 jaar aangifte, door de ene maand waarin je actief bent geweest als zzp'er. Dit levert dus extra administratie en kosten op.

3. Ik wil starten midden in het jaar. Is dit verstandig?

De voordelen van op 1 januari starten zijn duidelijk, maar het kan zo zijn dat jij toch liever later start.

Wellicht vind jij het fijn om alvast opdrachtgevers binnen te halen, of wil jij bijvoorbeeld al flink wat vlieguren maken als zzp'er. Andere persoonlijke redenen kunnen natuurlijk ook meespelen.

Starten bijvoorbeeld midden het jaar kan voor jouw persoonlijke situatie aantrekkelijker zijn, maar in het algemeen is starten op 1 januari het meest aantrekkelijk.

 

Wat als ik 1 jaar in loondienst werk en als zzp'er?

Wanneer jij in 1 kalenderjaar in loondienst hebt gewerkt en ook als zzp'er hebt gewerkt worden deze inkomsten als het ware opgestapeld.

Belangrijk : je werkzaamheden als zzp'er worden in een hogere schaal belast.

Dit kan dan ook leiden tot het moeten betalen van meer belasting.  Start je op 1 januari als zzp'er en werk je niet in loondienst in dat jaar? Dan geldt deze opstapeling niet.

Wat gehad aan het dit artikel? Deel het met anderen. 


Auteur: Adil Raijoul

Boekhouder in de bouw en techniek

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.