Home » Fiscale kennisbank » Inkomstenbelasting » Voorlopige aanslag

Voorlopige aanslag

Een voorlopige aanslag is een schatting van de te betalen belasting aan het einde van het jaar. Het voordeel van een voorlopige aanslag is dat je deze maandelijks kunt betalen.

Kosten

Ik vraag deze gratis voor je aan, dit zit inbegrepen in het maandbedrag.

Of lees eerste de veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de voorlopige aanslag

 

Hoe werkt een voorlopige aanslag?

Ik maak een schatting van wat je gaat verdienen over het lopende jaar. Op basis hiervan wordt de inkomstenbelasting berekend. Deze betaal je dan vooraf en in termijnen.

 

Als het jaar is afgelopen dan dien ik je definitieve aangifte in, het bedrag van de definitieve aangifte wordt dan verrekend met de voorlopige aanslag.

 

Wanneer ontvang ik de voorlopige aanslag?

Zodra ik deze voor je heb ingediend duurt het 4 tot 8 weken voordat de voorlopige aanslag ontvangt van de Belastingdienst.

 

In hoeveel termijnen moet ik de voorlopige aanslag betalen?

Het aantal termijnen is maximaal 11. Als de voorlopige aanslag later wordt aangevraagd dan dien je de maanden tot december te tellen.

 

Bijvoorbeeld

Er is een voorlopige aanslag opgelegd met als dagtekening 28 augustus. Het bedrag van de voorlopige aanslag wordt dan verdeeld over de maanden september tot december.

 

Kan ik afwijken van de termijnen?

Nee, het is niet mogelijk om af te wijken van de termijnen. Het is wel mogelijk om het bedrag van de voorlopige aanslag aan te passen door een nieuwe in te dienen.

 

Voor wanneer moet de eerste termijn betaald worden?

Binnen 30 dagen na dagtekening dient de eerste termijn betaald te worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.