Home » Veruit meeste zzp-contracten afgekeurd door Belastingdienst

Veruit meeste zzp-contracten afgekeurd door Belastingdienst

Gepubliceerd op 2 september 2016 00:00

Het grootste gedeelte van de modelcontracten tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers is door de Belastingdienst afgekeurd. Dat blijkt uit kerncijfers die via een WOB-verzoek zijn opgevraagd door de organisatie MKB Belangen, meldt de NOS.

 

Sinds 1 mei is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de modelovereenkomst. Deze contractvorm zou zzp'ers meer bescherming bieden tegen misbruik door opdrachtgevers. De modelovereenkomst moet aantonen dat zij echt als zelfstandige werken, en niet als een verkapte werknemer.

 

Van de 4.481 aan de Belastingdienst voorgelegde modelcontracten zijn er slechts 370 goedgekeurd. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst er in de overige gevallen reden ziet tot twijfel of de zzp'er wel echt als zelfstandige werkt. MKB Belangen spreekt van een 'bloedbad'.

Een woordvoerder van de Belastingdienst noemt dit tegenover de NOS 'onzin'. 'De meeste zelfstandigen kunnen gewoon aan de slag met modelovereenkomsten die op de site van de Belastingdienst staan'.

De bedoeling van de afschaffing van de VAR is om ook de opdrachtgever verantwoordelijk te maken voor schijnzelfstandigheid. Voorheen droeg alleen de zelfstandige hiervoor de verantwoordelijkheid en kon die een hoge boete verwachten als de Belastingdienst oordeelde dat er toch sprake leek van een werkgevers-werknemersrelatie.

 

Bron: Volkskrant


«   »